Vast aan de slag

Als fotografe was ik lang zelfstandig. Toen ik begon was de vrijheid heerlijk. Zo kan je vrij nemen wanneer je wilde. Bovendien kon je op een gegeven moment alleen de klussen kiezen die je leuk lijken. Maar constant op zoek zijn naar klanten is lastig. Ik merk dat ik niet meer de jonge hond ben die ik ooit was, onvermoeibaar om 5 uur s’ ochtends de auto in stappen voor een klus bij het ochtendgloren. Daarnaast willen mijn vriend en ik nu wel gaan voor een huis samen. Maar bij de bank vonden ze mijn variable inkomen maar lastig. Daarom ging ik zoeken naar een vaste baan als fotografe. Na lang zoeken kwam ik aan de bak door dit uitzendbureau Amsterdam. Het was genoeg voor de bank om een zachter tarief aan te bieden. Maar het is wel wennen, dat werken voor een baas.

Van 9 tot 5

Waar ik meteen aan moest wennen was het 9 tot 5 aan de slag zijn. Vroeger was het altijd een shoot van een paar uur en dan later thuis het afmaken. Nu doe je de shoot en ga je meteen de foto’s bewerken. Bij de importeur waar ik werk komt er elke dag wel iets nieuws binnen wat op de site moet. Om in dat ritme te komen van elke dag foto’s opleveren was wel wennen. Vaak was ik moe tegen het eind van de dag. Maar als ik dan in de avond thuis was werd ik op een gegeven moment rusteloos. Dat was dan normaliter het moment dat ik begon met werken aan het bewerken. Het duurde maanden voordat ik normaal op de bank kon zitten.

Hetzelfde doen

Er is minder variatie dan vroeger. Elke drie dagen komen er wel weer nieuwe wijnflessen binnen. Deze moeten dan met hun authentieke doosje op de foto. Dat betekent dat je elke keer het doosje op dezelfde manier moet neerzetten en op dezelfde manier moet bewerken. Om dat goed te kunnen doen aan de lopende band was wel even wennen. Ik was gewend om mijn energie in een paar uur te storten voor een shoot en daarna tot rust te komen. Vervolgens was het weer een energiepiek als ik massaal aan het bewerken ging van zo een partij. Ook dit was pittig, zeker als ik die eerder genoemde vermoeidheid had.

Alles went

Uiteindelijk went alles, maar als je dus gaat voor vast werken, houd er dan rekening mee dat je even moet wennen.