Fotografie als hobby

Vraag eens rond bij je vrienden: wedden dat bijna iedereen die je spreekt wel een nieuwe coronahobby zal hebben? Ineens waren er zeeën van tijd beschikbaar. Massaal begon men bananenbrood te bakken en te klussen in huis. Maar goed, dat gaat na een tijdje wel vervelen en een keer een bananenbrood bakken is ook moeilijk een hobby te noemen. Sporten of breien daarentegen, ook erg populair geworden, kunnen wel volwaardige hobby’s genoemd worden, mits je dat regelmatig doet natuurlijk. Maar misschien heb je toch nog het gevoel dat je je creativiteit niet helemaal kwijt kan in je werk en hobby’s. Daarom een aanrader: ga fotograferen. Hartstikke leuk om te doen, en je kunt ook nog eens een fotodoek maken met zelfgemaakt materiaal!

Beginnen is niet zo moeilijk

Het grootste bezwaar dat men hiertegen maakt is altijd: maar ik heb helemaal geen geld voor een goede camera. Niet getreurd! Om te leren fotograferen hoef je helemaal niet zo veel geld uit te geven. Waarom zou je professionele spullen willen hebben als je net begint met iets nieuws leren? De basis van fotografie gaat namelijk helemaal niet over camera’s en lenzen. Het eerste wat je moet leren is juist hoe je een mooie compositie maakt en hoe je licht gebruikt. Oftewel: hoe richt je je foto in? Wat komt er in beeld en waar dan? En waar komt het licht vandaan? Daar kun je mee spelen. Met licht kun je de onderwerpen van je foto naar voren laten komen, heel plat of diep laten lijken, of als silhouet vastleggen. Ook kleur en vorm lijken heel anders in verschillende soorten licht. Met deze dingen kun je gewoon experimenteren met de camera van je mobiele telefoon. Op internet zijn al zat tips en basisregels te vinden om mee aan de slag te gaan. 

Camera

Als je het leuk vindt en je merkt dat je begint te vorderen, kun je overwegen om een camera aan te schaffen en van je mobiel af te stappen. Dan heb je nog de keuze tussen analoog en digitaal. Dat geeft een heel andere sfeer. Analoog is over het algemeen wat moeilijker, omdat je in de camera zelf veel minder kunt aanpassen. Het geeft wel een retro vibe, en als je dat mooi vindt is het wel de moeite waard hier wat tijd in te investeren. Digitaal is makkelijker en breder, en je kunt je foto’s direct naar je computer overzetten. Hoe leuk is het om een fotoalbum te kunnen maken van zelfgemaakte foto’s?