cursus Lightroom

Wat zijn de beste fotobewerkingsprogramma’s?

Is fotografie jouw grootste hobby, of misschien wel je werk? Dan zullen fotobewerkingsprogramma’s jou niet vreemd zijn. Want een mooie foto maken is meer dan het schieten van het plaatje alleen. Een fotobewerkingsprogramma helpt je namelijk om je geschoten foto nóg mooier te maken. Vandaag de dag zijn er een heleboel verschillende programma’s op de markt. Maar welke is nu de beste? In dit artikel zetten we de bekendste fotobewerkingsprogramma’s voor je op een rijtje om deze vraag te beantwoorden.

Photoshop

Adobe Photoshop is waarschijnlijk het bekendste fotobewerkingsprogramma dat er is. Het grote voordeel van Photoshop is dat het zo uitgebreid is. Het programma biedt talloze mogelijkheden om foto’s op allerhande manieren te bewerken. Hierdoor is het naast voor fotografen ook geschikt voor grafisch ontwerpers, illustratoren en webdesigners.

Dat het zo uitgebreid is kan echter ook een nadeel zijn. Als fotograaf zijn veel functies bijvoorbeeld helemaal niet relevant. Daardoor kan het programma ook redelijk onoverzichtelijk zijn, waardoor je een cursus Photoshop wel kunt gebruiken. Ten slotte is het ook zeker niet de goedkoopste optie.

Lightroom

Lightroom is ook een programma van Adobe. Het voordeel voor fotografen is dat dit fotobewerkingsprogramma wél specifiek op fotografen gericht is. Veel functies die je niet nodig hebt ontbreken hier, waardoor de interface ook een stuk overzichtelijker is. Daarnaast heeft Lightroom een aantal functionaliteiten die Photoshop juist mist. Het organiseren van foto’s is bijvoorbeeld veel eenvoudiger in Lightroom. Voor beginnende fotografen is dit dus een goede keuze om te beginnen met een cursus Lightroom. Voor de gevorderden onder ons mist Lightroom daarentegen toch teveel functies die Photoshop wel biedt.

Luminar 4

Luminar 4 is een fotobewerkingsprogramma dat in bekendheid aan het toenemen is. Net als Lightroom richt het zich specifiek op fotografen en is het relatief eenvoudig aan te leren. Het geheim hierachter is de unieke Artificial Intelligence waarmee de software is uitgerust. Dit zorgt ervoor dat Luminar 4 je foto’s kan lezen, waardoor het bewerkingen op een natuurlijke manier uitvoert. Het nadeel van Luminar 4 is wel dat het, nog meer dan Lightroom, niet echt geschikt is voor de echte professionals.

Conclusie

Dus wat is nu het beste fotobewerkingsprogramma? De eerlijkheid biedt te zeggen dat hier geen definitief antwoord op te geven is. Het hangt er maar net vanaf wat je nodig hebt. De professional met wat diepere zakken zal wat meer gebaat zijn bij Photoshop, terwijl voor de absolute beginner Luminar 4 erg geschikt is. En Lightroom zit daar dan weer wat tussenin.